Tagi

DSC_0201

Warzywa w cieście to jeden ze sposobów na urozmaicenie ich smaku. Kalafior sam z siebie może wydawać się mdły dlatego wszelkie metody wyostrzenia, udoskonalenia jego naturalnego smaku zyskują zwolenników. Moja dzisiejsza propozycja to aromatyczne różyczki kalafiora w chrupiącym cieście z czerwonej soczewicy z dodatkiem orientalnych przypraw jakie serwują arabskie mamy – chociaż nie jest to danie z rodzaju „must be”. Osobiście bardzo lubię tę formę podania, chociaż z pewnością jest bardziej kaloryczna niż „kalafior z wody”.

Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 3-4 os.):
 
  • 1/2 dużego kalafiora (lub jeden mały) podzielony na małe różyczki
  • 1,5 szkl. mielonej czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mieszanki ras el-hanout
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka soli
  • około 1 szkl. zimnej wody
  • olej do smażenia

DSC_0198 DSC_0195

Sposób przygotowania: 
 
Różyczki kalafiora można uprzednio blanszować. Mąkę z soczewicy mieszamy w przyprawami, powoli dodajemy wodę i mieszamy do uzyskania stosunkowo gęstej konsystencji. Najważniejsza zasada jest taka, aby zanurzone różyczki nie ociekały oraz nie odrywały się od ciasta bez pokrycia nim!!!
Nagrzewamy olej w naczyniu do smażenia, kiedy będzie naprawdę gorący wykładami pojedynczo otoczone w cieście kalafiorki, smażymy do uzyskania rumianego koloru i urzekającej chrupkości. Wyjmujemy na naczynie wyłożone dobrze wciągającym ręcznikiem kuchennym aby zredukować nadmiar tłuszczu.   
 
 
Smacznego! Saha ftourkoum!
DSC_02082
Więcej przepisów na blogu:  http://polskaarabka.blogspot.de/
Zachęcamy również do przeczytania świetnego artykułu o jedzonku HALAL: http://polskaarabka.blogspot.de/p/dlaczego-kuchnia-halal-jest-zdrowa.html