Tagi

DSC_0434

Małymi krokami nadchodzi sezon pomarańczowy i chociaż pojawiają się już na sklepowych półkach zachęcające pomarańczowe piłeczki to jednak ich smak niejednego może zniechęcić z wyjątkiem amatora cytryn. Te wczesne, dojrzewające w „dojrzewalniach” zamiast na słońcu pomarańcze nazywam właśnie cytrynowymi – je bardziej w smaku przypominają. Pomału możemy się jednak przygotować do tych upragnionych, wyczekanych pomarańczy, których zbiór rozpoczyna się w końcu grudnia a pełnia przypada na pierwsze miesiące roku. 
Pięknie wyglądają pomarańczowe sady – drzewa na biało kwitnące, porośnięte pomarańczowym owocem. Porywający aromat roztacza się wokoło. Aromat ten przywodzi na myśl arabskie smakołyki z dodatkiem pomarańczowej skórki, soku lub wody z kwiatu pomarańczy. 
Dzisiejsza propozycja nawiązuje do smaku pomarańczy ale jest sycącą zupą bogatą w składniki odżywcze. 
Zapraszam!
Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 osób):
 


  •     6 marchwi startych na dużych oczkach tarki
  •     1 ziemniak starty jak marchew
  •     1 drobno posiekana cebula czosnkowa
  •     1 łyżka masła klarowanego
  •     1/2 małego pęczka natki kolendry lub pietruszki
  •     1 kora cynamonu
  •     3 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  •     1,5 łyżeczki zmielonej kurkumy
  •     1/2 łyżeczki nasion fenkułu
  •     1/2 szkl. czerwonej soczewicy
  •     1 litr wody
  •     sok z jednej pomarańczy
  •     sól i pieprz
Sposób przygotowania:
 
Masło rozpuść w rondlu, dodaj sypkie przyprawy oraz korę cynamonową i smaż na małym ogniu chwilę aż wydzieli się przyjemny aromat. Dodaj cebulę i zeszklij ją następnie dołóż marchew i ziemniaka, całość smaż około 10 minut na małym ogniu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj soczewicę i natkę kolendry, zalej wodą i gotuj pod przykryciem 25 minut na średnim ogniu. Gdy warzywa i soczewica zmiękną odstaw zupę na jakiś czas do przestudzenia – usuń natkę oraz korę cynamonową. Zmiksuj blenderem na jednolity, aksamitny krem i ponownie podgrzej, dodaj sok z pomarańczy i dokładnie wymieszaj. 
 
Zupę można podawać z arabskim pieczywem np. lawash.   
 
 

Smacznego! Saha ftourkoum!

Więcej przepisów na: http://polskaarabka.blogspot.de/
Reklamy