Tagi

DSC_0321

 

Kofta ful mudammas
Przygotowanie tego danie zajmuje relatywnie mało czasu. Sycące i pożywne, przy akompaniamencie ryżu lub z pieczywem przypadnie do gustu każdemu. Słowem kwintesencja kuchni lewantyńskiej i nie tylko.     
 
 
Zapraszam!
Składniki jakich będziesz potrzebować (około 3-4 porcji):
 
  • 350-500g mięsa mielonego z antrykotu wołowego
  • 1,5 łyżeczki mieszanki przypraw (suszona cebula, czosnek, papryka, kmin)
  • 1 jajo kur przyzagrodowych
  • 1 łyżka mieszanki suszu pietruszki, kolendry, szpinaku, kozieradki
  • 1 szczypta suszonej mięty
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia (2-3 łyżki)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 250g ugotowanego brązowego bobu
  • 1/4 szkl. wody
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

 

 

Sposób przygotowania: 

 

Mielone mięso wymieszaj z mieszanką przypraw, suszem, oliwą, jajem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Uformuj zwarte regularne kulki o średnicy 3 cm, ułatwić można sobie to zadanie gdy nasze dłonie są wilgotne. Na rozgrzaną oliwę wyłóż kofty, smaż z każdej strony aż się zarumienią. Gdy mięso będzie przesmażone wyłóż na nie cebulę, dopraw kuminem i kozieradką. Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 min. co jakiś czas mieszając. Gdy cebula będzie podsmażona dodaj bób oraz wodę, duś na małym ogniu około 5 min. pod przykryciem i kolejne 5 bez pokrywki aż sos się zagęści. Gotowe danie skropl przed podaniem sokiem z cytryny. 

Doskonale komponuje się z ryżem lub pieczywem.

Smacznego! Saha ftourkoum!
Więcej przepisów na stronie: http://polskaarabka.blogspot.de/